Desatoro pre prípravu kvalitného ovocného kvasu:
- Ovocie musí byť dozreté až prezreté, zbavené listov a stopiek. V žiadnom prípade nesmie byť nahnité alebo plesnivé. Dávame pozor, aby sa do kvasu nedostala tráva, hlina, konáriky a iné nečistoty. Platí pravidlo, čo nedáš do úst, nedávaj do suda.
- Ovocie je potrebné dobre pomlieť, podrviť, pomiagať na kašu. Pri kôstkovitom ovocí je dôležité nepoškodiť kôstky. Pri ovocí s veľkými kôstkami, ako napr. marhule a broskyne, ovocie odkôstkujeme. Odkôstkovanie je možné urobiť aj tesne pred pálením, preliatím kvasu cez sito.
- Kvasné nádoby musia byť vyčistené a dôkladne vypláchnuté čistou vodou. Nádoby od farbív, palív a iných chemikálii nepoužívame.
- Kvasné nádoby plníme približne do 2/3 objemu. Prikryjeme ich vekom alebo igelitovou fóliou s gumičkou. Nádoby neuzatvárame úplne tesne, mohlo by dôjsť k ich zdeformovaniu.
- Ideálne je naplniť nádobu naraz, resp. v čo najkratšom čase. Pri postupnom plnení kvas podlieha hnilobe.
- V procese kvasenia nádoby čo najmenej odkrývame. Kvas premiešame na začiatku kvasenia, t. j. do 5 dní, neskôr kvas už nemiešame. Alkohol pri miešaní oxiduje a vyprchá.
- Kvas umiestnime na miesta s nižšou a stabilnou teplotou. Teploty vhodné na kvasenie sú 12 – 20 °C. Čím vyššia teplota, tým kvasenie prebieha rýchlejšie, ale rozmnožujú sa pri ňom aj nežiaduce baktérie. Čím je teplota nižšia, kvasenie prebieha pomalšie, avšak čistejšie a kvalitnejšie.
- Keď z nádob prestane unikať oxid uhličitý, proces kvasenia je ukončený. Tuhé častice (klobúk) sa prepadáva ku dnu a na povrchu zostáva šťava.
- Ukončenie kvasenia najpresnejšie zistíme meraním zostatkového cukru cukromerom, resp. kyslosť alebo zásaditosť kvasu zistíme indikátorovým papierikom. Ak nameriame zvyškový cukor na úrovni 2 °NM (kvas z hrušiek 4 °NM), kvasenie považujeme za ukončené. Kvas po ukončení kvasenia je potrebné dať vypáliť.
- Marhule, broskyne, čerešne, višne, jahody, čučoriedky a maliny po ukončení kvasenia rýchlo strácajú svoju arómu, preto ich nechávame vypáliť čo najskôr. Kvas z iného ovocia je možné vypáliť aj neskôr, ak ho vzduchotesne uzavrieme a uskladníme na chladnom mieste. Pri nízkych teplotách a mraze sa v kvase zastavujú všetky procesy, preto ho v zimnom období môžeme umiestniť vonku.
V prípade akýchkoľvek otázok spojených s prípravou kvasu a výrobou destilátu nás neváhajte kontaktovať.