Prevažná väčšina v obchodoch dostupných alkoholických nápojov, pokiaľ hovoríme o tzv. tvrdom alkohole, je vyrábaná zmiešaním vody, rafinovaného liehu (vyrábaného z obilia, kukurice alebo cukrovej repy, presnejšie z melasy) a umelých dochucovadiel. Na rozdiel od nich pravé ovocné destiláty sú prírodným produktom vyrábaným bez umelých dochucovadiel, farbív a rafinovaného liehu. Vypálením vlastného ovocia môže pestovateľ získať vysoko kvalitný ovocný destilát. Kvalita destilátu závisí od kvality kvasu (TU), to znamená akú starostlivosť pestovateľ venoval príprave kvasu a od technologického vybavenia liehovaru (TU).
V našich regiónoch Šariš a Zemplín sú vysoko cenené ovocné destiláty z marhúľ a sliviek. Samozrejme, ide o kvalitné destiláty, netreba ale zabúdať, že tradičným ovocím pre Slovákov sú jablká a hrušky, ktorým sa v našom podnebnom pásme darí najlepšie. Predovšetkým v západnej Európe je destilát z jabĺk, calvados, vysoko hodnotený a teší sa veľkej obľube medzi podporovateľmi pestovateľského pálenia. Svoj podiel viny na nedocenení tohto druhu ovocného destilátu u nás nesie predovšetkým skutočnosť, že je často vyrábaný z nahnitého alebo nedozretého ovocia a príprave kvasu sa venuje nedostatočná starostlivosť.
Zaujímavosti o pálení
– Na výrobu 1 litra ovocného destilátu (50%) je potrebných 10 – 20 kg zrelého ovocia v závislosti od druhu a cukornatosti ovocia.
– Približná doba kvasenia v závislosti od teploty je pri letnom ovocí (čerešne, marhule, broskyne) 4 – 6 týždňov, pri neskorom ovocí (hrušky, slivky, jablká) 8 – 12 týždňov.
– Ideálna kvalitná surovina pre kvasenie by mala obsahovať 16 – 18 % cukru, to je 160 – 180 g cukru v 1 l kvasu. Do kvasu sa môže pridať kryštálový cukor len v potrebnom množstve.
– Predpokladaná výdatnosť 50 % destilátu zo 100 kg ovocia:
- čerešne, višne: 6 – 8 l,
- marhule, broskyne: 4 – 6 l,
- jablká, hrušky: 5 – 8 l,
- slivky: 6 – 9 l.